Over ENVOZ
Waar streven we naar
Wij zijn gefascineerd door water. Wij houden ons bezig met de eigenschappen die het heeft, waardoor de mens het kan gebruiken voor sportieve-, recreatieve-, welzijnsdoeleinden en zelfredzaamheid.
Het leren omgaan met water, het veilig voelen en zich voort kunnen bewegen, is daarvoor een absolute voorwaarde.
Onze specialiteit is zwemonderwijzers en zweminstituten handvatten te bieden, zodat zwemmen aan iedereen geleerd kan worden.
ENVOZ beschikt over kennis uit een rijke geschiedenis en is altijd bezig met de nieuwste ontwikkelingen.
Dit doen we door middel van samenwerking met meerdere breed georiënteerde organisaties over de hele wereld.
Daarom helpen we zweminstituten door in meerdere landen zwemdiploma’s uit te geven en vakopleidingen te verzorgen.
Missie
Door innovatieve kennis te verspreiden helpen we op een persoonlijke wijze een hoge standaardkwaliteit te realiseren met de constant veranderende behoefte van plezierig en veilig zwemonderwijs.
Visie
Wij streven naar een zwembranche waar alle mensen aan kunnen deelnemen.
Zwemmen dient voor iedereen vanzelfsprekend te zijn!
Ontstaan van ENVOZ
ENVOZ (Eerste Nederlandse VakOpleiding Zwemonderwijs) is in 1978 voortgekomen uit de opleidingsafdeling van de in 1965 opgerichte NVZ (Nederlandse Vereniging van Zwemonderwijzers). NVZ is sindsdien de instantie die ENVOZ op uitvoerende taken controleert. NVZ kent een rijke historie van de uitgifte van branchemagazines (Waterspiegel en Recreatiespiegel) en de organisatie van de vakbeurs SPLASH in Rotterdam Ahoy en het Zwembadcongres in Noordwijkerhout. Maar ook de geboorte van basis het huidige pensioenfonds ligt bij NVZ. Later is dat aan Sportfondsen overgedragen en aan het pensioenfonds Recreatie toegevoegd.
Stichting ENVOZ heeft tot 1987 kunnen bouwen op een toegewijd team van deskundige vrijwilligers. Na hun vertrek naar nieuwe uitdagingen is ervoor gekozen om de structuur te vernieuwen. Vanaf dat moment is besloten om een besloten vennootschap binnen Stichting ENVOZ op te richten. Deze verandering heeft het mogelijk gemaakt om professionele medewerkers in dienst te nemen en het waardevolle erfgoed van de stichting te behouden en te versterken.
Mens en milieu vormen de essentie van onze leefwereld; de essentie van ENVOZ
Het bestaan van onze organisatie heeft als basis het leren zwemmen. Het leren zwemmen heeft impactvolle voordelen voor de mens:
Veiligheid
Het vermogen om te zwemmen kan levens redden. Het stelt mensen in staat om veilig te recreëren rond waterlichamen, zoals zwembaden, meren, rivieren en de oceaan. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen, omdat verdrinkingsongevallen een veelvoorkomende oorzaak van letsel en overlijden zijn.
Gezondheid
Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die de algehele fysieke conditie verbetert. Het versterkt de spieren, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, verhoogt de flexibiliteit en helpt bij het beheersen van het lichaamsgewicht. Bovendien is zwemmen doorgaans minder belastend voor de gewrichten dan andere vormen van lichaamsbeweging, waardoor het geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.
Mentale welzijn
Zwemmen kan een kalmerend effect hebben op de geest en stress verminderen. Het kan helpen bij het verbeteren van de stemming, het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning. Dit komt deels door de rustgevende werking van water en de fysieke activiteit die gepaard gaat met zwemmen.
Sociale interactie
Zwemlessen en zwemactiviteiten bieden kansen voor sociale interactie en het opbouwen van vriendschappen. Dit geldt vooral voor kinderen, die tijdens zwemlessen vaak samenwerken en plezier hebben met andere kinderen. Zwemmen kan ook een gezinsactiviteit zijn die de banden tussen familieleden versterkt.
Zelfvertrouwen
Het leren beheersen van een nieuwe vaardigheid zoals zwemmen kan het zelfvertrouwen vergroten. Het geeft mensen een gevoel van prestatie en zelfstandigheid, vooral wanneer ze hun zwemvaardigheden verbeteren en uitdagingen overwinnen, zoals het behalen van een zwemdiploma of het leren van nieuwe zwemslagen.
Kortom, leren zwemmen heeft niet alleen praktische voordelen zoals veiligheid rond water, maar het kan ook een positieve invloed hebben op de fysieke gezondheid, mentale welzijn, sociale interactie en zelfvertrouwen van individuen.
Vandaar dat ENVOZ zich inzet voor duurzaamheid op zowel menselijk als milieugebied. We erkennen het belang van het overdragen van kennis en vaardigheden van eerdere generaties, verrijkt met onze eigen ervaringen, en geven dat graag door aan de volgende generatie. Dit bereiken we door:
Werknemerswelzijn
We streven naar een veilige en gezonde werkomgeving voor onze medewerkers. Op ons hoofdkantoor bieden we daarom sportfaciliteiten aan en moedigen het gebruik actief aan. We geloven namelijk dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het algehele welzijn en de productiviteit van onze medewerkers.
Continue leren
In onze organisatie omarmen we een cultuur van voortdurend leren en groeien. We zien fouten niet als mislukkingen, maar als waardevolle leermomenten die ons helpen om nog succesvoller te worden. Onze successen dienen niet alleen als vieringen, maar ook als stevige fundamenten waarop we kunnen voortbouwen en blijven groeien.
Diversiteit en inclusie
We omarmen een inclusieve werkcultuur waarin diversiteit wordt gewaardeerd en alle medewerkers gelijke kansen krijgen, ongeacht hun achtergrond of kenmerken.
Training en ontwikkeling
We bieden onze medewerkers mogelijkheden voor training en professionele ontwikkeling, zodat ze hun vaardigheden kunnen verbeteren en kunnen groeien binnen hun persoonlijke en professionele ambities.
Ethisch leiderschap
We bevorderen ethisch gedrag binnen het bedrijf door transparantie, integriteit en verantwoordelijkheid te stimuleren in alle aspecten van onze bedrijfsvoering, inclusief besluitvorming op alle niveaus.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
We nemen actief verantwoordelijkheid voor de impact van ons bedrijf op de internationale gemeenschap en de samenleving als geheel. We ondersteunen initiatieven, goede doelen en zijn (middels onze opleidingen) betrokken bij sociale en milieu gerelateerde vraagstukken en oplossingsvarianten.
Duurzaamheid in de praktijk
We nemen concrete maatregelen om onze impact op mens en milieu te minimaliseren:
- We gebruiken geen chemische middelen die niet op natuurlijke wijze afbreekbaar zijn.
- We gebruiken 100% groene stroom, deels opgewekt door de zonnepanelen op ons kantoorpand.
- Alleen papier en karton met het officiële FSC-keurmerk en verpakkingen met het Papier-karton-Kringloop logo.
- Onze leveranciers zijn Co2 neutraal of zeer milieubewust.
- Meer dan 9% van de postbezorging is emissievrij.
Onze samenwerkingsrelaties